De trompet speelt een belangrijke rol in mijn leven. Mijn vader bracht een bugel voor mij mee toen ik pas 7 of 8 was en een jaar later speelde ik in de fanfare T.O.A.G.E.N.O. in Schoonhoven.
Mijn eerste straatoptreden (in mijn mooie pak, met pet) was voor Circus Belli. Wat moest ik een grote stappen nemen in de bochten en wat was het zaagsel in de piste hoog!
Ad speelt “Round Midnight”met zwager Theo van Es op de reunie van de familie Van Es op 10 oktober 1999
De trompet is één van de hoogst klinkende koperen blaasinstrumenten met een heldere toon. Om geluid uit een trompet (en andere koperblazers) te krijgen is het niet voldoende om krachteloos door de buis te blazen, je moet de lucht juist met enige kracht door de buis persen met behulp van lipspanning. Het geluid van de trompet wordt dan geproduceerd door het vibreren van de lippen tegen het komvormige mondstuk. Door het indrukken of loslaten van ventielen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken. Deze ventielen zorgen ervoor dat de de buis van het instrument verkort (hogere tonen) of verlengd (lagere tonen) kan worden. Voordat de trompet ventielen kreeg (19e eeuw) kon je maar een beperkt aantal tonen spelen op dit instrument. De tonen waren alleen hoog en werden bereikt door het veranderen van de lipspanning en de perskracht waarmee de lucht door de buis werd geblazen. De trompet wordt gebruikt bij allerlei soorten muziek, van Zuid-Amerikaanse ballads tot klassieke stukken, bij de fanfare en ook bij pop- en jazzmuziek.
Hoe werkt een ventiel bij de trompet?
Als het ventiel in rustpositie is, passeert de lucht direct door de hoofdbuis (1).
Bij het neerdrukken van een ventiel wordt de lucht omgeleid door een toegevoegd stuk buis, waardoor de lengte van de luchtkolom groter wordt (2).
De meeste ventieltrompetten hebben 3 ventielen, die elk op zichzelf of in elke combinatie kunnen worden ingedrukt waardoor de grondtoon van het instrument wordt verlaagd. Het gebruik van deze ventielen stelt de speler in staat om alle noten van de toonladder te produceren.
Dempers
Hieronder zie je afbeeldingen van allerlei soorten dempers, die in de klankbeker van bijvoorbeeld een trompet passen.
Ze worden gebruikt om het volume te verkleinen en brengen speciale klankeffecten teweeg.
Dempers worden gemaakt van hout, metaal, rubber of plastic. Ze worden het meest gebruikt door jazzmusici.